fredag 28 september 2007

Nollan är spräckt



SPORT IK Oskarshamn bortabesegrade Växjö Lakers med klara 5–2, trots en mardrömsstart. Hemmalaget tog ledningen redan efter 29 sekunder, men IKO vände och vann rättvist.

IK Oskarshamn körde mer eller mindre över Växjö Lakers.
– Fan, det var på tiden, säger Daniel Åhsberg.
Säsongsinledningen har som bekant varit miserabel för IKO med fyra raka förluster. Och det började illa även i bortamatchen mot Växjö. Det tog bara 29 sekunder för gamle IKO-liraren Martin Romö att styra in 1–0 till hemmalaget bakom Markus Svensson.
– Det är svårt att få en sämre start, men vi knöt näven, säger IKO-tränaren Charles Franzén.

Revansch
Det här var dock IK Oskarshamns kväll.
Fredric Jaensson gled in från högerhörnet och kvitterade med ett lite turligt dragskott och Andreas Jungbeck skyfflade in en retur i fem mot tre innan första perioden var över.
Det var rättvist – och i andra tog IKO över ännu mer.
2–1 blev 4–1, som kunde varit ännu mer. Jaensson sköt i ribban, Andreas Lundin brände två kalaslägen och Fredrik Jonsson hade en jättechans.
Hur som helst var båda andraperiodsmålen riktigt läckra.
• 3–1. Daniel Åhsberg fick pucken bakom mål och vandrad in framför kassen. Till slut låg Växjöförsvararna och målvakten Victor Fasth ner i en hög och Åhsberg kunde retfullt enkelt lägga in pucken i öppen kasse.
– Jag gillar att bryta in och de hängde inte med, det var bara att lägga in den, säger Åhsberg.
• 4–1. Eetu Qvist drogs ner av Per Helmersson. Han tog själv straffen och avslutade med att lägga en retfull backhand mellan benen på Fasth.
I tredje chansade Växjö vilt framåt och fick utdelning efter 13 minuter, men någon större fara var det aldrig och Andreas Lundin kunde stänga matchen med 5–2 i öppen kasse.
– Jag vet inte om man kan säga att det här var vändningen, men det var oerhört skönt att äntligen vinna. Och så pass lätt också. Jag tycker vi var betydligt bättre, Växjö var bleka, säger Daniel Åhsberg.

Och du fick spräcka nollan?
– Ja, man har ju gått och funderat lite efter fyra mållösa matcher. Nu får vi hoppas det rullar på.
Challe Franzén var påtagligt lättad på presskonferensen.
– Skulle jag beskriva hur jag känner det just nu skulle du inte kunna skriva det. Vi har haft en fruktansvärt tung start och jag har lidit med killarna. Det här var lite belöning för allt slit.

Växjötränaren Janne Karlsson:
– Oskarshamn vinner helt välförtjänt. Jag tror vi fick för snabb utdelning. Lavinen gick, alla ville vara med och trodde det skulle bli en målkavalkad.
Kedjan med Jaensson, Lundin och Qvist var isens klart vassaste. Men flera IKO-spelare är värda plus. Andreas Jungbeck och Markus Svensson – som gjorde säsongens första framträdande mellan stolparna – är två.

Challe Franzén:
– Alla höjde sig i dag och det här är så klart väldigt positivt, men vi ska inte slå oss för bröstet för att vi vunnit en match. Nu suger vi på den här karamellen ett par dagar. Det är kul att gå till träningen och se garv och skratt som det är efter en seger.
• Matchen blev ungefär en kvart försenad på grund av att brandlarmet gick i Växjö ishall just som matchen skulle börja. De 2 613 personerna i hallen fick evakueras och snällt vänta utanför tills brandkåren stängt av larmet, som sannolikt utlöstes av röken från introt.

Inga kommentarer: