onsdag 26 september 2007

IKO ber om kommunalt lån

SPORT IK Oskarshamn har likviditetsproblem. Nu ansöker klubben om ett lån, eller kommunal borgen, på 1,5 miljoner kronor.
- Vi vill bedriva en seriös verksamhet, säger klubbchefen Dag Larsson.

I ett brev till kommunstyrelsen ansöker hockeyklubben om ett lån, alternativt en kommunal borgen i bank, på 1,5 miljoner kronor.
"Anledningen till vår lånebegäran är att vi behöver arbetsro för att kunna fokusera på att skapa en ekonomisk stabilitet i framtiden, i stället för att ständigt arbeta med den kortsiktiga likviditeten. Efter två ekonomiska misslyckade säsonger saknar vi i dagsläget likviditet för att kunna hantera vår kund/leverantörssituation, skatter och löner på ett acceptabelt sätt", skriver Dag Larsson.
Klubben vill betala kommersiell ränta på lånet och betala tillbaka det under en tioårsperiod.
- För att bedriva ishockey på den här nivån krävs det ju resurser och eftersom IK Oskarshamn haft ett par dåliga år bakom sig påverkar det självklart föreningens likviditet. Skatter och löner har alltid betalts, men tyvärr är det ett antal leverantörer som får vänta alldeles för länge på sina pengar och det är inte rimligt att det ska vara på det viset, säger Dag Larsson till Barometern-OT.

Läget är illa
- Vi vill ha likviditet så att vi kan vara en bra kund för våra leverantörer och därmed också kunna lägga energi på det som är väsentligt; att utveckla föreningen och ishockeyn i verksamheten. I dag får vi lägga för stor energi på vilka fakturor som vi ska betala och det tycker jag inte är tillfredsställande.
Är läget illa?
- Ja, likviditetsmässigt - men läget är inte illa på det sättet att vi riskerar konkurs eller något annat, det är inte det vi ser i kristallkulan. Men vi vill bedriva en seriös verksamhet och i en sådan betalar man sina fakturor på förfallodatumet, och det klarar vi inte i dag.

För små intäkter
Enligt Dag Larsson är intäkterna för små i förhållande till verksamheten.
- På sikt måste vi jobba för att skapa en framtida ekonomi. Vi är beroende av att öka våra intäkter, de intäkter som varit de två senaste åren räcker inte för att spela på den nivån vi gör i dag och bedriva den volym av ungdomsverksamhet som vi också gör.
Är det ekonomiska läget sämre än du trodde när du tillträdde som klubbchef i våras?
- Jag kan säga så här; vi har en balansräkning i balans, men likviditetssituationen är ansträngande. Självklart är det så att jag, sedan jag kom hit, gått igenom föreningens verksamhet och ekonomi på ett grundligt sätt och funnit att det finns en hel del att jobba med. Vi kan inte fortsätta prestera som vi gjort ekonomiskt, vi måste prestera bättre.
Vad händer om kommunen inte ställer upp?
- Jag vill ha en sund och bra verksamhet och vi hoppas på kommunens goda tillmötesgående. Det skulle vara en oerhört stor hjälp och göra vårt arbete enklare. Annars måste vi vidta andra åtgärder och risken är då att vi får börja skära i verksamheten, säger Dag Larsson.

"Göra rätt för oss"
- Som jag ser det behöver vi det här likviditetstillskottet och kommunen är den part som vi ser skulle kunna gå in och hjälpa oss utan att det kostar kommunen och skatte-
betalarna något. Vi vill göra rätt för oss och det är därför vi inte ansöker om något räntefritt lån

Inga kommentarer: