torsdag 27 september 2007

Adrenalin och fart saknades - IKO föll mot Bofors

Alexander Bergström var en av de bättre i hemmalaget. Arkivfoto: FotoMix
Det lyckades inte för IK Oskarshamn att besegra Bofors på hemmaplan. Värmlänningarna vann med 2-3 (0-0, 1-2, 1-1) efter en tämligen medioker match där IKO saknade både tempo och aggressivitet. Efter att Challe Franzén tagit ett ordentligt snack i omklädningsrummet efter första perioden så blev det lite bättre men det räckte inte till för att få riktig fart på matchen. - Det sitter 22 besvikna spelare nere i omklädningsrummet just nu. Vi hade hoppats på en riktig adrenalinkick i kväll men av detta blev det ingenting, menade en besviken IKO-tränare efter matchen.
IKO visade gott gry i den första perioden och låg på mesta delen av tiden i Bofors zon men vad hjälper det när nästan alla skott går utanför burramen. Efter första minuterna sjönk dock tempot och alla försök till att överlista Mikael Andersson i Boforsburen misslyckades.
Konstant IKO-tryck mot kassen men inga mål, så kan man sammanfatta första perioden.
I den andra startade Bofors bättre men drog på sig en utvisning. Strax därefter blev Eetu Qvist utvisad och sedan bar det sig inte bättre än ytterligare en IKO:are fick sätta sig på botbänken. Sedan blev det spel fyra mot fem och då kunde Bofors ta ledningen efter drygt sex minuter.
Några minuter senare blev Björn Östlund i Bofors utvisad och då satsade IKO hårt framåt varpå en ströpuck fångades upp av Fredrik Höggren som efter drygt 12 minuter kunde sätta Bofors andra mål. Det kom verkligen snopet.

Släppte till i powerplay
- Det får bara inte hända att vi släpper till när vi spelar powerplay, säger en bitter IKO-tränare på den efterföljande presskonferensen. Grabbarna fick en ordentlig utskällning i periodpausen mellan första och andra men det hjälpte föga. Det var först på slutet av perioden som det började hända saker.
Knappt sjutton minuter in på andra perioden fick dock IKO hål på Bofors och backen Tom Linder kunder slå ett kvitteringsmål efter en tilltrasslad situation framför kassen. IKO hade då haft en konstant tryck i Bofors zon under ett par minuter.
I sista perioden började IKO bra och redan efter 18 sekunder kunde Jimmie Svensson slå in kvitteringen. IKO fortsatte sedan att pressa men säg den glädje som varar. Efter dryga sex minuter tog Bofors ledningen på nytt genom Björn Kindahl som fick på ett skott på bara några meter från Fransson i IKO-buren. Det var ett skott på tennis som studsade på ett skydd och gick in.

Bofors spelade smart
I slutet tog Challe Franzén ut målvakten i försöken att nå en kvittring. Bofors spelade dock smart och kunde hålla ifrån till slutsignalen gick.
En som var nöjd denna kväll var Bofors tränare Niklas Czarnecki.
- Det här var årets viktigaste tre poäng, säger han men var inte nöjd med spelet i första perioden.
Det fanns ingen aggressivitet och tempo i laget. Det blev bättre i andra men då gick han också ner på folk och körde med tre kedjor.

Bister kritik
IKO-tränaren Challe Franzén var heller inte nådig i sin kritik men vet inte vad det beror på att laget inte riktigt gör som man tänkt sig från början. Det handlar nog mest om självförtroende efter att ha förlorat de första tre matcherna.
- Vi har tränat snabbhet och spel framför mål och det går riktigt bra på träningarna men det fungerade inte i kväll.
Också han vaskade om rejält i femmorna i sista perioden men det hjälpte föga.
Bäst i kväll gick kedjan med Alexander Johansson, Jimmie Svensson och Alexander Bergström.
- Jag trodde vi hade hittat formationerna men nu får vi börja om från noll, säger en besviken Challe Franzén.
Nu väntar Växjö på fredag och det är bara att försöka ladda om och se framåt.

IK Oskarshamn – Bofors 2 – 3 (0-0, 1-2, 1-1)
0-1 (26.15) Andreas Sundin (Kristoffer Näslund, Jonas Kapla)
0-2 (32.06) Fredrik Höggren (Jonas Kapla, Micael Andersson)
1-2 (16.56) Tom Linder (Alexander Johansson, Jimmie Svensson)
2-2 (40.18) Jimmie Svensson (Tom Linder)
2-3 (46.26) Björn Kindahl (Fredrik Höggren)

Skott: 22-28 (6-5, 7-12, 9-11)
Utvisningar: IKO 5x2, Bofors 6x2