fredag 28 september 2007

Fart under skridskorna gav IKO första trepoängaren

Fredric Jaenssn gjorde ett av målrn när IKO besegrade Växjö Lakers. Arkivfoto: FotoMix
IK Oskarshamn visade att man är ett lag att räkna med i fortsättningen när man på fredagskvällen kunde vinna borta mot Växjö Lakers med 2-5 (1-2, 0-2, 1-1).

Det var sedan en nöjd Challe Franzén som mötte pressen efteråt. Äntligen hade laget fått den trepoängare som man väntat så länge på att inkassera. Även målskyttet kom i gång och gav flera mål mot Växjö än man klarat av på de fyra tidigare matcherna. Det ska också sägas att det var en helt annan fart på skridskorna denna kväll än vad man visade i sista hemmamatchen.
- Jag har lidit med killarna och i dag studsade pucken vår väg, menade Challe Franzén. Det var många killar som reste sig ett knäpp. Västerås är ett bra lag och nu fick vi äntligen visa att vi kan spela.
Växjö tog kommandot direkt i första perioden och det dröjde inte mer än 29 sekunder innan pucken satt bakom Markus Svensson i IKO-kassen. Hemmalaget fortsatte att pressa men till slut fick IKO upp ångan och kontrade riktigt bra. Då kom också kvitteringen genom Fredric Jaensson.

Jungbeck gav IKO ledningen
IKO fortsatte att forcera och bara tre minuter senare kom ledningsmålet genom Andreas Jungbeck. Bägge lagen hade sedan ett par chanser vara att ta vara på men resultatet stod sig perioden ut. Noterbar är att Jonas Fransson denna gång fick stå tillbaka för Markus Svensson i IKO-kassen. Jämfört med hemmamatchen mot Bofors var det betydligt bättre fart på isen.
Tala om framgång för IKO fortsatte sitt malande mot Växjökassen och trean kom efter bara sex minuter in på andra perioden genom Daniel Åhsberg. I slutet av perioden blev Eetu Qvist omkulldragen framför målet och domaren Morgan Claesson blåste straff. Eetu satte själv straffen som gav IKO en tremålsledning. Dessförinnan hade Fredric Jaensson haft ett rykande skott från blå linjen som träffade ribban.
I den tredje satsade Växjö allt på ett kort från början medan IKO drog sig något tillbaka för att slå vakt om sin tremålsledning. Växjö lyckades dock få in ett mål genom Kevin Marsh och satsade sedan genom att ta ut målvakten när det var fyra minuter kvar. Då satt också Alexander Johansson i utvisningsbåset.
Det höll i tre minuter men sedan kunde Andreas Lundin sätta femman i öppen kasse. När det bara var några sekunder kvar så pratade Patrik Rönnqvist till sig en tiominutersutvisning och matchstraff tillsammans med Växjös Johan Thelin.

Kvitteringen gav energi
- När vi fick in kvitteringspucken i första perioden så gav det oss massor av energi, menade Challe Franzén. Nu ska vi dock inte slå oss till ro med den här segern men fram till måndag ska vi njuta av de här poängen och sedan ska vi fokusera på nästa match hemma mot Almtuna. Laget har mycket mer att ge än man visat tidigare och förhoppningsvis har den här vinsten gett grabbarna en rejäl dos självsäkerhet, säger en för dagen nöjd tränare.