torsdag 27 september 2007

Bofors vann en tät och jämn match borta mot Oskarshamn på onsdagskvällen.

Björn Kindahl satte avgörande 3-2-målet sedan hemmalaget hämtat upp Bofors 2-0-ledning.

- Tre poäng var förstås positivt, anser BIK-tränaren Niklas Czarnecki. Jag är oerhört glad med tanke på vilken svår bortamatch det här är. Första perioden var chansfattig åt båda håll. Det bekräftas av att skottstatistiken slutade 6-5 till hemmalaget som då ändå hade två chanser i numerärt överläge men som inte förmådde skapa särskilt mycket mot BIK-målet.

- Tempofattigt och trögt, sammanfattar Czarnecki. Och får medhåll av hemmatränaren Charles Franzén:

- Vi var heta och aggressiva i fem minuter, därefter var det för dålig fart. Och en utskällning i pausen hjälpte inte heller. I andra perioden tog Bofors ledningen genom Andreas Sundin som slog in pucken bakom Jonas Fransson efter förarbete från Kristofer Näslund och Jonas Kapla. Målet kom i numerärt överläge efter 6.15.

12.06 satte Bofors sitt andra mål för kvällen - trots en utvisning. Fredrik Höggren satte högsta fart från egen zon, sedan han fått pucken från Kapla. ”Högga” visade härlig fart och tog sig fri. Iskallt avslutade han kontringen med att lägga in 2-0. Karlskogagänget visade riktigt bra takter under de inledande 15 minuterna av mittenperioden. Men mot slutet kom Oskarshamn, som är seriens sämsta lag när det gäller att göra mål, allt mer in i matchen. Micael Andersson avvärjde flera möjligheter men drygt tre minuter innan pausen fick hemmalaget målmässig kontakt när Tom Linder stötte in 1-2.

Och av andra perioden hade det inte gått mer än 18 sekunder innan Oskarshamn fördubblade sin målskörd från de tre första matcherna och satte 2-2. Jimmie Svensson överlistade Micael Andersson. Bofors kom helt fel in i tredje perioden och redan efter knappt två minuter valde tränaren Niklas Czarnecki att ta time out. Men i stället för en ledning för hemmalaget slog Björn Kindahl till efter 6.26. Efter att Fredrik Höggren åter visat bra takter fick Kindahl ett skottläge. Han satte pucken högt med ett backhandskott som träffade en hemmaspelare - och gjorde så att Jonas Fransson fick kapitulera igen.

Framför allt gjorde han så att Bofors, efter förluster mot AIK och Leksand, åter var ett vinnande lag - och grejade säsongens första bortaseger. Om Kurtis Dulle, BIK:s debuterande kanadensiske provspelare, hade assisterande tränaren Sam Hallam mycket gott att säga:

- Han klarade sig riktigt bra. Speciellt då han inte spelat match på länge och att det var en ny erfarenhet för honom att spela på stor rink.
Czarnecki tillägger:

- Jag vill sätta ett stort plus för hans insats. Han svarade för en fantastiskt bra premiär. Björn Östlund fick väldigt mycket speltid som center och klarade sin roll utmärkt. Fredrik Höggren var annars den mest pigge BIK-spelaren. Han gjorde ett mål, låg bakom ett och svarade även i övrigt för många fina initiativ.

- Det var han som satte fart på laget, berömmer Czarnecki.

Tomas Nilsson
Karlskoga Tidning

Båda bröderna blev vinnare

Storebror matchade Västerviks speedwaylag ett stort steg mot ännu en SM-final. Lillebror coachade sitt Bofors till seger i Hockeyallsvenskan. Onsdagen blev lyckad för de båda Västerviksbröderna Peter och Niklas. Peter heter Helgesson i efternamn och är lagledare för regerande svenska mästarlaget i speedway Västervik som på onsdagskvällen vann den inledande SM-semifinalen hemma mot Vetlanda med 56-40.

Niklas hette också Helgesson när han växte upp som en hockeytokig kille i Västervik. Efter att han gifte sig med Therese i Norbergs kyrka 1999 valde de att ta efternamnet Czarnecki för att hedra sin frus farfar Tadeusz som överlevt flera koncentrationsläger under andra världskriget.

- Ja, det blev verkligen en härlig kväll för både mig och Peter, säger Niklas när vi informerat honom om Västerviks seger. Och efter att han med ett mycket brett leende stormat in på presskonferensen sedan BIK tagit en riktig kämpaseger - 3-2 mot Oskarshamn.

- Speedway är stort i Västervik, säger Niklas. När jag är hemma försöker jag alltid gå till Ljungheden och titta. Jag har aldrig kört själv, däremot hjälpt Västerviks speedwaykillar med fystester. Medan Peter får ladda om för semifinalreturen där det ska avgöras vilket lag som Dackarna ska möta i finalen tar Niklas sikte på fredagskvällens bortamatch mot Almtuna:

- Efter den här sköna onsdagen ser jag mycket positivt på våra möjligheter då, säger Niklas. Som hoppas på play off-spel till kvalserien till elitserien för Bofors del. Och på SM-final, och nytt SM-guld, för storebrorsan.

Inga kommentarer: