onsdag 3 oktober 2007

Fredric Jaensson ordnade bonuspoängen

Fredric Jaensson avgjorde till IKO:s fördel. Arkivfoto: FotoMix
Efter en jämn men svängig match kunde IK Oskarshamn på onsdagskvällen kamma hem sina första poäng på hemmaisen genom att slå Almtuna från Uppsala med 4-3 (1-1, 1-1, 1-1, 1-0) men det skedde med stort besvär och det var först på övertid som Fredric Jaensson kunde sätta punkt för matchen. Det blev två poäng men IKO är fortfarande fast under strecket. Notabelt är att samtliga mål tillkom i powerplay.

IKO inledde den första perioden lite trevande och fick inte någon riktig fart på spelet. Almtuna däremot satte full fart och precis som Växjö-matchen var det motståndarna som fick in den första pucken efter knappt fyra minuter i spel fem mot fyra. Det blev något av en väckarklocka för IKO som höjde tempot och efter drygt femton minuter kunde Ola Svanberg få på ett bra skott från blå linjen, också det i powerplay, som gick in på målvaktens plockhandssida.

IKO började stelt
- Vi började verkligen stelt och var lite orörliga i första perioden, sade Challe Franzén. Man funderade på om det var vi eller Almtuna som tillbringat fem timmar i bussen. Vi pratade om det i periodpausen och sedan blev det lite bättre.
Redan i början av andra blev Ola Svanberg utvisad och det tog sedan inte många sekunder innan pucken satt bakom Jonas Fransson i IKO-kassen. Chris Nybeck drog sedan på sig en 2+2-minutersutvisning och då kunde man tro att Almtuna skulle gå ifrån men underligt nog så blev det inget större tryck mot IKO-kassen utan det var istället Alexander Johansson som kom helt fri med Almtuna-målvakten men skottet tog på kanten av benskyddet.
I sista perioden fick Almtuna en utvisning och den utnyttade Jimmie Svensson och kunde ge IKO ledningen med 3-2.

Dramatisk avslutning
Andras Jungbeck åkte sedan ut på två minuter och då kunde Almtuna kvittera genom en puck som Fredrik Abrahamsson slog från sidan och som klättrade på Franssons rygg och in. Med fyra minuter kvar fick Almtuna en utvisning och IKO jagade för fullt för ett mål men i sista minuten så på Eetu Qvist utvisad.
Matchen gick till overtime och IKO fick spela tre mot fyra i en minut. Det klarade man och i tredje minuten drog Almtunas Alexander Ribbenstrand på sig en utvisning för fasthållning och då dröjde det inte mer än halvminuten förrän Fredric Jaensson kunde punktera matchen efter assist av Mattias Nilsson.

Båda coacherna var lite missnöjda
Trots två värdefulla poäng så var inte Challe Franzén riktigt nöjd med spelet och det var inte Almtunas tränare Robert Nordmark heller.
- Jag hade trott att Almtuna skulle spela mera defensivt i första men istället satte man fart och spelade aggressivt vilket överraskade mig en del, berättade Challe efter matchen. Vi hade heller inte farten under skridskorna som vi skulle önska.
Backarna Jungbeck och Ekblad tyckte han spelade bra och i övrigt så måste Fredric Jaensson ha en eloge liksom kedjan med Alexander Bergström.
- Båda lagen jagar poäng och eftersom vi missat i början på serien så sviktar självförtroende lite bland de yngre. Det tar man inte igen på en match men vi är i alla fall på god väg nu, menade Challe Franzén avslutningsvis.
Redan på fredag är det ny match för IKO då laget möter Nyköping borta.

IK Oskarshamn-Almtuna 4-3 (1-1, 1-1, 1-1, 1-0)
0-1 (03.49) Joachim Gellerstedt (Marcus Ragnarsson, Fredrik Abrahamsson)
1-1 (15.04) Ola Svanberg (Andreas Lundin)
1-2 (22.46) Magnus Eriksson (Marcus Ragnarsson, Kristoffer Jobs)
2-2 (37.37) Andreas Lundin (Fredric Jaensson, Ola Svanberg)
3-2 (44.37) Jimmie Svensson (Mattias Nilsson)
3-3 (52.54) Fredrik Abrahamsson (Henrik Eriksson, Joachim Gellerstedt)
4-3 (63.37) Fredric Jaensson (Mattias Nilsson=